Zelfstandigen met een groeiende onderneming hebben vaak te kampen met tijdelijke schommelingen. Een zelfstandige is immers afhankelijk van zijn klanten en investeringen kunnen vaak niet te lang uitgesteld worden.
Om te voorkomen dat er liquiditeitsproblemen plaatsvinden, is een flexibele lening of krediet een vereiste voor een groeiende onderneming.
Er zijn tal van opties voor zelfstandigen om geld te lenen. Vaak zal dat gebeuren met een professioneel investeringskrediet. Het is echter niet altijd eenvoudig om als startende zelfstandige een lening te bekomen. De bank wil immers zekerheid dat de lening of het krediet terugbetaald kan worden. Een goede planning en een goed business plan zijn dan ook absoluut nodig.
Geld lenen als bedrijf? Bekijk dan hier de mogelijkheden bij kredietpartner »
Geldreserve voor zelfstandigen
Een geldreserve zal het vaakst voorkomen onder de vorm van een kaskrediet voor zelfstandigen. Op die manier kan deze fungeren als geldreserve om pieken in uitgaven op te vangen en biedt ze eveneens de flexibiliteit qua terugbetalingen.
Een straight loan kan een alternatief zijn op het kaskrediet. Deze is echter wel beperkt in looptijd waardoor zowel kapitaal als interesten op het einde van de looptijd (meestal 1 jaar) terugbetaald moeten worden. Je kan wel onmiddellijk een nieuwe straight loan aanvragen, maar de bank zal je aanvraag wel opnieuw moeten goedkeuren.
Investeringskrediet
Vooraf geplande investeringen kan je het beste financieren met een investeringskrediet. Dat is immers veel goedkoper dan een kaskrediet te gebruiken.
Wie reeds een kaskrediet heeft maar het duurt te lang alvorens deze terugbetaald kan worden, kan trachten deze om te zetten naar een investeringskrediet. Je verliest wel enigszins de flexibiliteit die bij een kaskrediet hoort en je zal het investeringskrediet in gelijke maandelijkse schijven moeten terugbetalen.
Kaskrediet aanvragen
Een kaskrediet voor je onderneming zal je moeten aanvragen. Eens deze wordt goedgekeurd blijft deze beschikbaar zolang je zelf wenst. Bij je aanvraag zal je wel volgende gegevens bij de hand moeten houden:
- Kopie van identiteitskaart
- Bewijs van meest recente inkomsten (boekhoudkundige balans)
- Een overzicht van lopende kredieten en leningen
- Indien je werkt via een eenmanszaak: het meest recente aanslagbiljet personenbelasting met daarop je inkomsten van zelfstandige activiteit vermeld.
De interest wordt maandelijks of per kwartaal berekend en ingehouden van uw professionele bankrekening die aan het kaskrediet is gekoppeld. Gebruik je het kaskrediet niet, dan betaal je ook geen interesten.
Andere financieringsmogelijkheden
Een kredietkaart op naam van uw onderneming blijft ook een mogelijkheid om te genieten van een extra geldreserve en beter betaalgemak. Voor meer info over kredietkaarten kan je hier terecht.
Onthou ook dat er meerdere bancaire financieringsmogelijkheden bestaan en dat een kaskrediet niet altijd de meest ideale keuze is omdat het een dure financieringsvorm is. Raadpleeg steeds het advies van je thuisbank alvorens je een leningscontract tekent.